Miljødirektiver

  • Svanemærket
  • Ecodesign
  • FN’s verdensmål

Svanemærket

Størstedelen af vores brændeovne bærer det nordiske miljømærke Svanemærket, som er en af verdens mest ambitiøse miljøcertificeringer. Svanemærket er en garanti for, at vores produkter er blandt de mindst miljøbelastende på markedet. Det lille grønne logo er ”Svært at få. Let at vælge”, som Svanemærket selv proklamerer. 

Svanemærket gør det let at træffe bedre valg for dig, din familie og miljøet. 

Krav til Svanemærkede brændeovne 
Svanemærket stiller skrappere krav end lovgivningen. For at opnå Svanemærkets certificering, må nye brændeovne kun udlede halvt så mange partikler, som loven foreskriver (dvs. under 2 g/kg træ). Til sammenligning sender en gammel brændeovn i gennemsnit tre til fem gange mere røg ud af skorstenen end en moderne, svanemærket ovn.

Svanemærket er et holistisk mærke, der ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets rejse, og en svanemærket brændeovn skal opfylde følgende krav: 

  • Høj virkningsgrad (minimum 76%): jo højere virkningsgrad jo bedre udnytter ovnen træet
  • Lav partikelemission (under 2 g/kg).  Svanemærkede brændeovne må kun udlede halvt som mange partikler, som loven tilskriver. 
  • Miljøvenlig produktion
  • Ovnen er testet af uvildigt prøveinstitut

Svanemærkets krav evalueres og strammes løbende.

Se Aduros certifikat fra Svanemærket

Fyr fornuftigt
Det er ikke nok med fine partikeltal og Svanemærket - du har også ansvar for at passe på miljøet og fyre fornuftigt. Derfor har vi udviklet en automatik - Aduro-tronic, der gør det lettere for dig at opvarme din bolig effektivt uden besvær. Du skal blot lægge tørt træ i ovnen og aktivere automatikken - derefter klarer den resten.

Fire fyringsråd
1. Brug rent og tørt træ
2. Sørg for rigeligt luft
3. Fyr lidt ad gangen
4. Gå ud og tjek - røgen skal være næsten usynlig

Læs meget mere om korrekt fyring her

Ecodesign

Ecodesign er et EU-direktiv sat i værk for at mindske CO2-udledningen og dermed forbedre luftkvaliteten på tværs af EU’s grænser. Direktivet stiller krav til produkters energieffektivitet og partikeludledning.

Alle Aduro brændeovne, pilleovne og hybridovne lever op til Ecodesign-kravene. 

Aduro og FN’s verdensmål

Hos Aduro støtter vi op om FN’s verdensmål, der frem mod 2030 sætter kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på. Vi bidrager til en række af FN’s verdensmål og har særligt fokus på følgende mål:

Mål 3: Sundhed og trivsel
Vi udvikler brændeovne, hybridovne og pilleovne, der sender mindre røg ud af skorstenen og reducerer røggener betydeligt. Vores ovne bidrager derudover til et sundt indeklima. Ovnene udskifter konstant luften i rummet og forhindrer bl.a. skimmelsvamp ved at sikre, at temperaturen ikke bliver for lav eller at fugtigheden bliver for høj.

Mål 7 og mål 13: Bæredygtig energi & Klimaindsats
Ved at opvarme din bolig gennem afbrænding af træ, undgår du at bruge varmekilder baseret på fossile ressourcer, som f.eks. kul, olie eller gas. Man regner med, at hvert kg brænde afbrændt i en moderne brændeovn i gennemsnit sparer udledning af mellem 0,5 kg (fjernvarme) til 1 kg CO2 (elvarme og oliefyr). I gennemsnit sparer hver ny brændeovn, der tages i brug, udledning af ca. 3 tons CO2 om året. 

Hos Aduro bestræber vi os på at gøre det let at gøre det rigtigt og dermed opnå en bedre forbrænding med minimalt CO2- og partikeludslip. Det gør vi bl.a. gennem innovationer som Aduro-tronic, Aduro Smart Response, Aduro Hybrid og Aduro DraftOptimizer.

Derudover planter Aduro træer og investerer i bæredygtig skovdrift. Læs mere her

Mål 12: Bæredygtig produktion
Vi anvender genbrugsmaterialer i form af bl.a. stål og støbejern, og plastiktragten til vores Aduro Hybridovne og pilleindsatsen til Aduro Proline Ø45 kurve er fx fremstillet i genbrugsplast fra danske husholdninger. Vi bidrager dermed til en cirkulær økonomi, hvor ressourcerne udnyttes bedst muligt uden at gå til spilde. Samtidigt kan hovedparten af materialerne fra vores brændeovne også genbruges, eksempelvis støbejern og glas.