Fyring i brændeovn

Hvilket træ er egnet til brændeovne?
Vi anbefaler at bruge kløvet birke- eller bøgebrænde, der har været opbevaret mindst 1 år udendørs under tag. Træ, der opbevares indendørs, har tendens til at blive for tørt og dermed afbrænde for hurtigt. Vi har gode erfaringer med brænde fra Dansk Brændesalg.

Træet skal helst fældes om vinteren, for da er fugtigheden i orden. Træet kløves i stykker på ca. 10 cm. For at opnå den optimale afbrænding må træets fugtighed ikke overstige 18%, hvilket cirka svarer til et års opbevaring udendørs under tag. Træets fugtighed kan måles ved hjælp af en fugtmåler eller ved at smøre opvaskemiddel i den ene ende af træet og puste i den anden ende. Hvis træet er tørt nok, vil der komme sæbebobler, følg denne vejledning

Hvordan tænder jeg op i min brændeovn?
Optændingen er meget afgørende for en hurtig og effektiv start på forbrændingen. Nederst på siden kan du se en film, der viser, hvordan du tænder korrekt op.

Hvordan fyrer jeg i min brændeovn?
For at få den bedste forbrænding skal man regulere effekten/varmemængden med brændslet. Små stykker brænde giver kraftigere forbrænding end store stykker brænde, da overfladen er større og mere gas bliver frigivet. Dernæst afgør mængden af træ i brændkammeret også forbrændingen. Til normal brug bør man ikke lægge mere end to stykker træ ind. Hvis man ønsker en høj effekt, kan man lægge mere træ på.

Når du lægger nyt træ på, skal der åbnes for primærspjældet nederst under lågen, indtil ilden har fået rigtigt fat. For at udnytte brændslet optimalt kan du vente med at lægge nyt træ på, indtil glødelaget er så lille, at det er nødvendigt at åbne for primærspjældet i ca. 2 min. for at få ild i de nye brændestykker. 

For at reducere risikoen for at der kommer aske ud af ovnen, når lågen åbnes for indfyring af nyt træ, er det en god ide at åbne primærspjældet nederst under lågen ca. 1 minut før lågen åbnes. Dette resulterer i øget træk gennem ovnen og reducerer risikoen for, at aske drysser ud.

Dårligt træk i skorstenen
Hvis skorstenen er for lav, utæt eller mangelfuldt isoleret, kan der opstå problemer med skorstenstrækket (lad skorstensfejeren vurdere dette). Trækket skal være ca. 15 pascal. Hvis trækket er i orden, kan man prøve at forlænge optændingsfasen/bruge flere tynde optændingspinde, så skorstenen varmes godt igennem. Skorstenen trækker først optimalt, når den er varm.

Optændingsfasen kan forlænges ved at bruge masser af optændingspinde samt 1-2 optændingsblokke. Når der er dannet glødelag, fyldes 2-3 stykker tørt, kløvet brænde på.

Se mere i vores kundeserviceunivers Aduro Kundeservice