• Kaffemekka

En feinschmecker tester Aduro Prisma

Tilbage i 1980’erne var han en af pionererne, der importerede den første container Weber grill fra USA til Danmark. Med en passion for mad og drikke ud over det sædvanlige satte vi ham i stævne til en test af vores Aduro Prisma pizzaovn.

Niels Winther Hestbech har i dag gjort sin passion for kaffe til sit levebrød. Til daglig driver han en af Danmarks største netvirksomheder med alt indenfor kaffe og udstyr.

Fra bageovn til pizzaovn

Niels Winther Hestbech har altid haft en stor passion for mad og nydt, når familien kunne samles om et godt måltid. ”Der er noget rituelt og hyggeligt ved at have sådan et samlingspunkt. Den levende ild”, siger Niels Winther.

Det er et stort skridt at gå fra den almindelige ovn i køkkenet og til pizzaovnen udenfor. Den afgørende forskel er bagetemperaturen. 

”Da jeg blev tilbudt at teste pizzaovnen, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle prøves. Jeg har længe gået og funderet over, om jeg skulle have en rigtig stenovn, der kan blive vanvittig varm og kan holde temperaturen. Den tager dog flere timer om at varme op og er bedst egnet til stordrift.” 

Niels’ oplevelse af Aduro Prisma

Optænding
Prisma er meget nem at tænde op i og bruge. Jeg brugte små og store stykker brænde som anvist og så skal der ellers bare fyres godt op i den. I løbet af en times tid er ovnen godt gennemvarm og klar til brug. Første pizza tog 2½ minut, hvor jeg vendte den 180 grader en enkelt gang i løbet af bagningen. Ved 3. pizza var tilberedningstiden 4-5 minutter. Eftersom jeg har testet ovnen i vinterperioden, valgte jeg at bruge den lille ”låge” under fyringen. En genial feature her kunne være et lille ”peak hole” i lågen, så du hele tiden kan se pizzaen.


Tip
Jeg brugte et aluminiumsnet, så dejen ikke kommer i direkte kontakt med stenene, hvilket fungerede rigtig godt. Så er det let at få spaden ind under dejen. 

Mine bedste råd til et godt resultat:

  • Pizzadejen er altafgørende for en god pizza. Jeg bruger den canadiske mel manitoba med et højt proteinindhold, der giver dejen dens fleksibilitet og struktur. Det sublime resultat opnås med en halv times æltning på en røremaskine. Nøglen til en autentisk pizza er ganske enkelt pizzabunden.
  • Bagetemperaturen – vær sikker på, at ovnen er brændende varm, inden du giver dig i kast.
  • Lad være med at overlæsse pizzaen og undgå for meget væske ellers får du problemer med bunden. Der skal ikke særlig mange toppings på – kun få og gode råvarer. Keep it simple.  Det behøver ikke at være usundt eller dyrt. 

Vi laver typisk 3-4 forskellige pizzavarianter, fx en med kartofler, løg og bacon eller super tyndt skåret serrano skinke. Vi har også stor succes med kebabpizza for tiden.

Ekstra tilbehør
Her ser jeg et udviklingspotentiale, der vil gøre livet med Prisma endnu lettere. Jeg savner lidt en messingbørste og en skraber med integreret pusterør.

Vurdering
Jeg har afprøvet en del forskelligt grilludstyr og Aduro Prisma fuldender i høj grad min ”maskinpark” i privaten. Den kommer til at levere udsøgte pizzaer både sommer og vinter. Og så kunne jeg sagtens forestille mig at bruge ovnen som hyggeobjekt en lun sommeraften.