Miljø

  • Svanemærket
  • Klimavenligt råstof
  • Ecodesign 2022
  • FN’s verdensmål

Svanemærket

For at understrege satsningen på miljørigtig forbrænding og produktion bærer størstedelen af vores ovne det nordiske miljømærke Svanemærket. Dette er en garanti for, at vores produkter er blandt de mindst miljøbelastende på markedet.

Under de mest restriktive krav
Aduro brændeovne har enestående lave emissioner af partikler - ved både høj og lav effekt. Størstedelen af Aduro-ovnene har et partikeludslip på under 2 g partikler pr kg. indfyret træ (tørvægt). Til sammenligning kan ældre brændeovne og brændeovne, der betjenes forkert, have et partikeludslip på 50-80 g. partikler pr. kg. indfyret træ. Med en Svanemærket ovn fra Aduro er der ganske enkelt taget hensyn til dig, din familie og miljøet. Svanemærket stiller skrappere krav end lovgivningen.

Krav til Svanemærket
- Høj virkningsgrad (minimum 76%): jo højere virkningsgrad jo bedre udnytter ovnen træet
- Lav partikelemission (under 2 g/kg)
- Miljøvenlig produktion
- Meget lavt udslip af skadelige partikler
- Ovnen er testet af uvildigt prøveinstitut

Se Aduros certifikat fra Svanemærket

Fyr fornuftigt
Det er ikke nok med fine partikeltal og Svanemærket - du har også ansvar for at passe på miljøet og fyre fornuftigt. Derfor har vi udviklet en automatik - Aduro-tronic, der gør det lettere for dig at opvarme din bolig effektivt uden besvær. Du skal blot lægge tørt træ i ovnen og aktivere automatikken - derefter klarer den resten.

Fire fyringsråd
1. Brug rent og tørt træ
2. Sørg for rigeligt luft
3. Fyr lidt ad gangen
4. Gå ud og tjek - røgen skal være næsten usynlig

Læs meget mere om korrekt fyring her

Vidste du, at træ er CO2-venligt?

Fyring med brænde er en miljøvenlig måde at opvarme dit hjem på. Brænde er nemlig CO2-venlig energi og således verdens mest klimavenlige råstof. Ved at fyre med brænde, belaster du næsten ikke atmosfæren med ekstra CO2, idet træer lagrer CO2, mens de vokser. Når træerne nedbrydes, frigives den samme mængde CO2 igen, som så optages af andre træer. 

En vigtig forudsætning for, at fyring med brænde er CO2-venlig, er dog, at du fyrer korrekt i din brændeovn. For når du fyrer korrekt, er du med til at beskytte miljøet mod unødig partikeludledning i luften.  

Bliv klogere på træets CO2-neutralitet i denne artikel fra Træ.dk

Læs mere om CO2-venlig opvarmning med brændeovne og lær, hvad du selv kan gøre for at hjælpe klimaet her.

Ecodesign 2022

Ecodesign er et EU-direktiv sat i værk for at mindske CO2-udledningen og dermed forbedre luftkvaliteten på tværs af EU’s grænser. Direktivet stiller krav til produkters energieffektivitet og partikeludledning.

Alle Aduro brændeovne, pilleovne og hybridovne lever op til Ecodesign-kravene. Når du køber en Aduro ovn, er du således sikret en bæredygtig ovn med fokus på miljøvenlig forbrænding.

Aduro og FN’s verdensmål

Hos Aduro støtter vi op om FN’s verdensmål, der frem mod 2030 sætter kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på. Vi bidrager til en række af FN’s verdensmål og har særligt fokus på følgende mål:

Mål 3: Sundhed og trivsel
Vi udvikler brændeovne, hybridovne og pilleovne, der sender mindre røg ud af skorstenen og reducerer røggener betydeligt. Vores ovne bidrager derudover til et sundt indeklima. Ovnene udskifter konstant luften i rummet og forhindrer bl.a. skimmelsvamp ved at sikre, at temperaturen ikke bliver for lav eller at fugtigheden bliver for høj.

Mål 7 og mål 13: Bæredygtig energi & Klimaindsats
Aduros brændeovne muliggør en bæredygtig opvarmning, da afbrænding af træ er CO2-neutralt. Det betyder, at du ikke belaster atmosfæren med yderligere CO2, når du fyrer korrekt. Brænde optager lige så meget CO2 fra atmosfæren, mens træerne gror, som brændet frigiver, når det brændes af.

Ved at opvarme din bolig gennem afbrænding af træ, undgår du at bruge varmekilder baseret på fossile ressourcer, som f.eks. kul, olie eller gas. Man regner med, at hvert kg brænde afbrændt i en moderne brændeovn i gennemsnit sparer udledning af mellem 0,5 kg (fjernvarme) til 1 kg CO2 (elvarme og oliefyr). I gennemsnit sparer hver ny brændeovn, der tages i brug, udledning af ca. 3 tons CO2 om året. 

Hos Aduro bestræber vi os på at gøre det let at gøre det rigtigt og dermed opnå en miljøvenlig forbrænding med minimalt CO2- og partikeludslip. Det gør vi bl.a. gennem innovationer som Aduro-tronic, Aduro Smart Response, Aduro Hybrid og Aduro DraftOptimizer.

Derudover planter Aduro træer og investerer i bæredygtig skovdrift. Læs mere her

Mål 12: Bæredygtig produktion
Vi anvender genbrugsmaterialer i form af bl.a. stål og støbejern, og plastiktragten til vores Aduro Hybrid er f.eks. fremstillet i genbrugsplast fra danske husholdninger. Vi bidrager dermed til en cirkulær økonomi, hvor ressourcerne udnyttes bedst muligt uden at gå til spilde. Samtidigt kan hovedparten af materialerne fra vores brændeovne også genbruges, eksempelvis støbejern og glas.